Móri ezerjó száraz 2008

2008-ban a küzdelemes nyarat gyönyörű őszelő követte, október közepére aranysárgára beértek az ezerjó fürtjei. Jócskán tartalmaztak  aszús szemeket is, főleg a párásabb Hétkút-dűlőben szedett szőlők voltak ilyenek. Próbaszüretkor kiderült, hogy 22 MM várható, el kellett tehát döntenünk mit tegyünk. Mivel az előző években készített száraz boraink kifogytak, a családi kupaktanács szárazbor készítése mellett döntött. Itt jegyezzük meg, hogy ebben az évjáratban is lehetett volna aszúbort készíteni, amennyiben úgy döntünk.
Tehát egybeszüreteltünk mindent (természetesen gondos fürtválogatással) és egy botrítiszes jegyeket is tartalmazó komoly száraz borra készültünk. A pincei élesztőnknek köszönhetően, úgy gondoljuk ez meg is valósult. Szüret után zúztuk-bogyóztuk a szőlőt, majd a cefrét 24 óráig áztattuk. Mustülepítés és erjedés után gönci fahordóban érleltük a bort 8 hónapig.

900 db 0,75 literes palack készült belőle.

Analitika:

Alkohol: 13,85 % VV
Maradékcukor: 0,6 g/l
Cukormentes extrakt: 32,9 g/l
Sav: 7,8 g/l