Móri ezerjó száraz 2009

2009-ben esett ugyan csapadék a nyáron, de valahogyan a gombafertőzéseknek mégsem kedvező időpontokban. Így a nyarat megúsztuk néhány permetezéssel és optimistán vártuk az őszt. Időközben megtudtuk, hogy érkezik ötödik gyermekünk Margaréta, úgyhogy optimizmusunk duplán is érthető volt. Az őszelő csodásra sikeredett, az ezerjó október elejére megközelítette a 21 MM-ot. Ekkor is - mint mindig -szokásunk szerint bújtuk a  több hetes prognózisokat a fellelhető ősszes amatőr és profi meteorológiai honlapon. Láttuk. hogy október  első hete lesz előreláthatóan az utolsó csapadékmentes hét november közepéig, úgyhogy az utolsó száraz napok egyikén (a Móri Bornapok idején), leszedtük a szőlőt. 2009 december végéig gyakorlatilag végig esett az eső Móron, így ebben az évben nálunk aszúbort nem lehetett volna készíteni. Szüret után zúztuk-bogyóztuk a szőlőt, majd a cefrét 24 óráig áztattuk, végül 21,5 MM-nál állt be a mustfokoló. Ülepítés és spontán erjedés után a bor felét gönci fahordóban érleltük 8 hónapig, a másik felét viszont tartályban tartottuk. A 2008-as évjáratnál kevésbé sűrű, de vékonynak koránt sem mondható bort készítettünk, melyben a fahordós érlelésből adódó jegyek kevésbé markánsak, mint előző évi társánál.

1500 db 0,75 literes palack készült belőle.

Analitika:

Alkohol: 13,66 % VV
Maradékcukor: 1,4 g/l
Cukormentes extrakt: 27,9 g/l
Sav: 7,0 g/l