Móri ezerjó töppedt 2007

2007 nyara és ősze is száraz volt, kevés növényvédelmi munkát kívántak a szőlőskertek. Gyönyörűen értek az ezerjók, kíváló évjárat ígérkezett. A vékonyhéjú ezerjón, a párásabb dűlőkben (pl. a kecske-hegyi Hétkút-dűlő) még ebben a száraz évben is megjelent a botrítisz. A párás őszi hajnalokon a gomba által beindított folymatok aszúsodáshoz vezettek a fürtökön. Gyönyörű látvány volt, a tőkék csak úgy ontották az aszús bogyókat. Október közepén a szüretkor lecsipegettük az aszús szemeket, kádban aszútésztát tapostunk belőlük, majd az ép szemekből kinyert musttal felöntöttük az aszútésztát. 24 órát áztattuk az így nyert aszúcefrét, ezután kíméletesen kipréseltük. Végül másnap a présmustot 32 MM-ig "hígítottuk" az ép szemekből nyert musttal. Azért 32 MM-ig, hogyha a spontán erjedés során egy esetlegesen "tökösebb" élesztő indítja is  be az erjedést,  akkor is maradjon nekünk egy komolyabb édességű aszúbor. Az ép szemekből nyert must maradékából (22 MM-os volt) szárazbort készítettünk. A 2007-es szárazborunk gyorsan elfogyott, hiszen kevés volt a nem aszús bogyók aránya.  2007-ben szinte az egész ezerjó termésünkből aszúbor készült.

600 db 0,5 literes palack készült belőle.

Analitika:

Alkohol: 11,64 % VV
Maradékcukor: 162,0 g/l
Cukormentes extrakt: 56,3 g/l
Sav: 8,9 g/l