Móri ételkülönlegességek

PAPRIKÁS CSIRKELEVES / hagyományos móri étel / - Ajánlatunk hozzá: Száraz Móri ezerjó

Hozzávalók:(8 személyre)
1 közepes vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
1 konyhakész csirke
1 csapott evőkanál só
1-1 paprika és paradicsom
1-1 dl tejföl és tejszín
1 kiskanál liszt
1 kiskanál cseresznyepaprika-krém
a reszelt tésztához:
1 tojás
csipetnyi só
kb. 10 dkg liszt

A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, 1 deci vizet öntünk rá, és 6-8 percig főzzük, míg zsírjára sül. A csirkét 8 részre vágjuk: először hosszában kettéhasítjuk, majd levágjuk a szárnyát úgy, hogy egy kis mellrész is maradjon rajta, ezután lecsapjuk a combját, majd a forgónál kettéhasítjuk. A húsdarabokat besózzuk, a paprikás hagymára dobjuk és kevergetve néhány perc alatt fehéredésig sütjük. Egy kevés vizet aláöntünk, lefedjük és kis lángon kb.
25 perc alatt félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a karikákra szelt paprikát és paradicsomot, 1 liter vízzel fölöntjük és lefödve, kb. 25 perc alatt puhára főzzük. A tejfölt a tejszínnel meg a liszttel simára keverjük. Egy kevés forró levest belemerünk, majd az egészet a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk míg a leve kissé besűrűsödik. Ha kell, sózzuk, a cseresznyepaprika-krémmel ízesítjük. A végén belefőzzük a reszelt tésztát is. Ez úgy készül, hogy a tojásból csipetnyi sóval meg a liszttel kemény tésztát gyúrunk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 

PAPRIKÁS CSIRKE MÁSKÉPPEN- Ajánlatunk hozzá: száraz Móri ezerjó

Az elkészült pörköltből a húst ledaráljuk, sóval, borssal, paprikás lével, tojással ízlés szerint összekeverjük. Majd krumplisgombóc tésztájába töltjük. Forró vízben kifőzzük.
A paprikás lét turmixoljuk, tejföllel duzzasztjuk. Tálaláskor a kimert lébe egy egész és egy kettévágott gombócot helyezünk.

IZZASZTOTT KÁPOSZTA- Ajánlatunk hozzá: száraz Móri Ezerjó

Hozzávalók:
Savanyú káposzta
Kolbász
Paraszt sonka
Szalonna
Darált töpörtyű

Egy tepsibe tétegezve helyezzük a hozzávalókat és megsütjük. Kínálhatjuk főtt vagy sült burgonyával vagy burgonya gombóccal, esetleg kenyérrel.

KRUMPLIS SMARNI- Ajánlatunk hozzá: Móri Ezerjó

Főtt, áttört burgonyát pici sóval, liszttel összekeverjük. (A liszttel óvatosan kell bánni, mert ha sok, száraz és lisztízű lesz.) Forró olajon keverve megpirítjuk. Lehet tepsiben is sütni, időnként megkeverve. (Óvatosan olajozva!)

KVIRCEDLI  BORLEVESSEL / hagyományos móri étel / - Ajánlatunk hozzá: Töppedt szőlőből készült Móri ezerjó vagy Móri ezerjó aszú 

Hozzávalók a kvircedlihez:
1 kg mokkacukor
1 kg liszt
9 db tojás
½ csomag sütőpor
1 citrom

1 kg mokkacukrot megtörünk, megszitáljuk és 9 db tojást, fél csomag sütőport és citromhéjat teszünk hozzá. Ezt egy óráig keverjük. Liszttel összegyúrjuk - amennyit felvesz, de ne legyen kemény. A tésztát kiszaggatjuk (hagyományos Móri faragású kvircedlinyomóval díszes süteményt készíthetünk) , másnapig száradni hagyjuk, majd sütőben megsütjük. Borlevessel fogyasztjuk!

Hozzávalók a borleveshez:
1 tojás
5 dl fehér bor
3 dl víz
5 dkg cukor
1 kiskanál liszt
szegfűszeg
citrom

A tojást egy tálban elkeverjük, beletesszük a lisztet a vizet. Ehhez hozzáöntjük a bort, melyet előbb cukorral, citromhéjjal és szegfűszeggel felforralunk. Tűzre téve sűrűsödésig kavarjuk. Csészékbe szűrve forrón tálaljuk.

MACSKAPRACNI / hagyományos móri étel / - Ajánlatunk hozzá: Töppedt szőlőből készült Móri ezerjó vagy Móri ezerjó aszú 

 Hozzávalók:
30 dkg dió
20 dkg porcukor
10 dkg kekszmorzsa
2 tojás fehérje
1 tojás sárgája
1 evőkanál kakaó

A tojások fehérjét a cukorral felverjük, hozzákeverjük a sárgáját. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és tésztává gyúrjuk. A kész tésztát jól belenyomjuk a kilisztezett formába, majd sütőlapra kiütjük. Előmelegített  sütőben, alacsony hőfokon sütjük, vagy inkább szárítjuk.

NUSZSTANGLI / hagyományos móri étel / - Ajánlatunk hozzá: Töppedt szőlőből készült Móri ezerjó vagy Móri ezerjó aszú 

Hozzávalók:
50 dkg dió
40 dkg porcukor
20 dkg kekszmorzsa
4 tojás fehérje
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve

A tojások fehérjét felverjük habnak 35 dkg cukorral. A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleöntjük a felvert tojásfehérje kétharmadát, összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk. A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5 dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára. Végül a tésztát ujjnyiszéles csíkokra vágjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten szárítjuk. Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetjén, maradjon szép fehér!)

PIRAMIS- Ajánlatunk hozzá: Móri Ezerjó Töppedt szőlőből készült édes fehérbor

Hozzávalók:

30 dkg darált dió
20 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
2 egész tojás
kevés rum
Összegyúrjuk, kis ideig állni hagyjuk.

Krémhez:
10 dkg porcukor
2 csomag vaj (200 g)
25 dkg gesztenyemassza

Aljára: édes keksz

Piramis alakú süteményformába nyomjuk a diós kekszes tésztát. A közepén lyukasan hagyjuk, ide kerül a gesztenyés krém. A formából kiütve édes kekszre helyezzük.