Így készülnek boraink

Egy kis alapterületű pincénk és présházunk van a móri Kecske-hegy dűlőben, itt történik a szőlőfeldolgozás, a borok készítése és a borok érlelése is.

Kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a szüreti időpontnak, hiszen meggyőződésünk, hogy kiváló minőségű Móri ezerjó bort csak érett alapanyagból lehet készíteni. Elődeink - rendeletileg szabályozva  - október 10-e előtt tiltották az ezerjó fajta szüretét, belépni se szabadott a szőlőskertekbe, csak a várandós anyukák böngészhettek kedvükre. Megfelelően alacsony fürtterhelés mellett a Móri ezerjó október első napjaira eléri a 20 MM-ot, amely mustfok alatt csak éretlen savakkal bíró szőlőt szedhetünk. Mi törekszünk minden évben 21-22 MM közötti szőlőszemek megérlelésére. Tapasztalatunk az, hogy ahhoz, hogy a naptól elzárt hátsó oldali fürtrészeken is megfelelő érettséget érjünk el, a napos oldali szemek már elkezdenek töppedni, aszúsodni. Kíváló szárazborok készülhetnek az ép és még nem töppedt bogyókból, ha az aszús szemeket eltávolítjuk és külön édes bort készítünk belőluk, de az sem baj ha marad belőlük, mi és barátaink szeretjük a késői szüretből adódó ízjegyeket. Az ezerjó fajta Móron megőrzi kíváló savstruktúráját és hosszan érlelhető, komoly fehérbort ad.      

A nyáron fürtválogatott szőlőtőkékről leszüretelt termést kíméletesen műanyag rekeszekbe szedjük. Kádakba kerül a zúzott-bogyózott szőlő, majd egy napig áztatjuk a cefrét. Kíméletes préseléssel kinyerjük a mustot, ülepítünk (az aszús szemek miatt jobbnak véljük), majd a természetes élesztőflórára bízzuk az erjesztést. Évjárattól függően (kísérletezés) vagy teljes egészében fahordóban (nem első töltésű. jó minőségű) érleljük borainkat, vagy egy része úszófedeles tartályba kerül. 8-10 hónapig érleljük ott a borokat, egyszer fejtjük őket, majd egy móri jóbarátunknál (www. freypince.hu) palackozunk. Kénezünk és bentonittal derítünk, egyebeket a természetre bízzuk.