Miért épp Pontica?

A bortermő szőlő (Vitis vinifera L.) fajt Németh Márton természetes fajtarendszere (küllemi bélyegek) szerint három fő csoportra osztja:

1. Vitis vinifera, convarietas occidentalis 

Ez a nyugati fajtakör, ide tartoznak a borszőlő világfajták  (pl. Chardonnay, Pinot fajtakör, Cabernet fajták, Rajnai rizling stb.)

2. Vitis vinifera, convarietas orientalis

Ez a keleti fajtakör, ide tartozik számos csemegeszőlő fajta (pl. Afúz ali, Sultanina stb.), de a borszőlők közül  pl. a juhfark és a leányka is ide sorolandó.

3. Vitis vinifera, convarietas pontica

És végül a pontuszi fajtakör, ahol számos régi magyar fajta található (pl. Furmint, Hárslevelű, Kadarka).
Ide tartozik a számunkra oly kedves Ezerjó is, ezért lett a mi Pincénk neve PONTICA.

A pontuszi fajták megőrzésében és régi hírnevük visszaállításában hiszünk, ez pedig csak úgy lehetséges, ha ezekre a komoly törődést igénylő fajtákra egy kicsit több energiát fordítunk, mint egy nyugati világfajtára. Hajdanában a hagyományos művelésmódok mellett nem lehetett túlterhelni őket (ami drasztikusan lesilányítja boraikat), és a gondos kezek megfelelő zöldmunkában részesítették a tőkéket.  A több odafigyelés azonban meghozza  gyümölcsét és világviszonylatban is nagy borokkal ajándékozzák meg a borosgazdákat.

Romantikus megközelítésben:
Kis pontocska vagyunk mi a magyar borászat tengerében,de a jövő kifürkészhetetlen, így egy idegen nyelven is kimondható, leírható nevet választottunk.