Móri ezerjó száraz 2008
2008-ban a küzdelemes nyarat gyönyörû õszelõ követte, október közepére aranysárgára beértek az ezerjó fürtjei. Jócskán tartalmaztak aszús szemeket is, fõleg a párásabb Hétkút-dûlõben szedett szõlõk voltak ilyenek. Próbaszüretkor kiderült, hogy 22 MM várható, el kellett tehát döntenünk mit tegyünk. Mivel az elõzõ években készített száraz boraink kifogytak, a családi kupaktanács szárazbor készítése mellett döntött. Itt jegyezzük meg, hogy ebben az évjáratban is lehetett volna aszúbort készíteni, amennyiben úgy döntünk.
Tehát egybeszüreteltünk mindent (természetesen gondos fürtválogatással) és egy botrítiszes jegyeket is tartalmazó komoly száraz borra készültünk. A pincei élesztõnknek köszönhetõen, úgy gondoljuk ez meg is valósult. Szüret után zúztuk-bogyóztuk a szõlõt, majd a cefrét 24 óráig áztattuk. Mustülepítés és erjedés után gönci fahordóban érleltük a bort 8 hónapig.
900 db 0,75 literes palack készült belõle.
Analitika:
Alkohol: 13,85 % VV
Maradékcukor: 0,6 g/l
Cukormentes extrakt: 32,9 g/l
Sav: 7,8 g/l
Tehát egybeszüreteltünk mindent (természetesen gondos fürtválogatással) és egy botrítiszes jegyeket is tartalmazó komoly száraz borra készültünk. A pincei élesztõnknek köszönhetõen, úgy gondoljuk ez meg is valósult. Szüret után zúztuk-bogyóztuk a szõlõt, majd a cefrét 24 óráig áztattuk. Mustülepítés és erjedés után gönci fahordóban érleltük a bort 8 hónapig.
900 db 0,75 literes palack készült belõle.
Analitika:
Alkohol: 13,85 % VV
Maradékcukor: 0,6 g/l
Cukormentes extrakt: 32,9 g/l
Sav: 7,8 g/l