Móri ételkülönlegességek
PAPRIKÁS CSIRKELEVES / hagyományos móri étel / - Ajánlatunk hozzá: Száraz Móri ezerjó
Hozzávalók:(8 személyre)
1 közepes vöröshagyma
3 evõkanál olaj
1 evõkanál pirospaprika
1 konyhakész csirke
1 csapott evõkanál só
1-1 paprika és paradicsom
1-1 dl tejföl és tejszín
1 kiskanál liszt
1 kiskanál cseresznyepaprika-krém
a reszelt tésztához:
1 tojás
csipetnyi só
kb. 10 dkg liszt
A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, 1 deci vizet öntünk rá, és 6-8 percig fõzzük, míg zsírjára sül. A csirkét 8 részre vágjuk: elõször hosszában kettéhasítjuk, majd levágjuk a szárnyát úgy, hogy egy kis mellrész is maradjon rajta, ezután lecsapjuk a combját, majd a forgónál kettéhasítjuk. A húsdarabokat besózzuk, a paprikás hagymára dobjuk és kevergetve néhány perc alatt fehéredésig sütjük. Egy kevés vizet aláöntünk, lefedjük és kis lángon kb.
25 perc alatt félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a karikákra szelt paprikát és paradicsomot, 1 liter vízzel fölöntjük és lefödve, kb. 25 perc alatt puhára fõzzük. A tejfölt a tejszínnel meg a liszttel simára keverjük. Egy kevés forró levest belemerünk, majd az egészet a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk míg a leve kissé besûrûsödik. Ha kell, sózzuk, a cseresznyepaprika-krémmel ízesítjük. A végén belefõzzük a reszelt tésztát is. Ez úgy készül, hogy a tojásból csipetnyi sóval meg a liszttel kemény tésztát gyúrunk és nagy lyukú reszelõn lereszeljük.
PAPRIKÁS CSIRKE MÁSKÉPPEN- Ajánlatunk hozzá: száraz Móri ezerjó
Az elkészült pörköltbõl a húst ledaráljuk, sóval, borssal, paprikás lével, tojással ízlés szerint összekeverjük. Majd krumplisgombóc tésztájába töltjük. Forró vízben kifõzzük.
A paprikás lét turmixoljuk, tejföllel duzzasztjuk. Tálaláskor a kimert lébe egy egész és egy kettévágott gombócot helyezünk.
IZZASZTOTT KÁPOSZTA- Ajánlatunk hozzá: száraz Móri Ezerjó
Hozzávalók:
Savanyú káposzta
Kolbász
Paraszt sonka
Szalonna
Darált töpörtyû
Egy tepsibe tétegezve helyezzük a hozzávalókat és megsütjük. Kínálhatjuk fõtt vagy sült burgonyával vagy burgonya gombóccal, esetleg kenyérrel.
KRUMPLIS SMARNI- Ajánlatunk hozzá: Móri Ezerjó
Fõtt, áttört burgonyát pici sóval, liszttel összekeverjük. (A liszttel óvatosan kell bánni, mert ha sok, száraz és lisztízû lesz.) Forró olajon keverve megpirítjuk. Lehet tepsiben is sütni, idõnként megkeverve. (Óvatosan olajozva!)
KVIRCEDLI BORLEVESSEL / hagyományos móri étel / - Ajánlatunk hozzá: Töppedt szõlõbõl készült Móri ezerjó vagy Móri ezerjó aszú
Hozzávalók a kvircedlihez:
1 kg mokkacukor
1 kg liszt
9 db tojás
½ csomag sütõpor
1 citrom
1 kg mokkacukrot megtörünk, megszitáljuk és 9 db tojást, fél csomag sütõport és citromhéjat teszünk hozzá. Ezt egy óráig keverjük. Liszttel összegyúrjuk - amennyit felvesz, de ne legyen kemény. A tésztát kiszaggatjuk (hagyományos Móri faragású kvircedlinyomóval díszes süteményt készíthetünk) , másnapig száradni hagyjuk, majd sütõben megsütjük. Borlevessel fogyasztjuk!
Hozzávalók a borleveshez:
1 tojás
5 dl fehér bor
3 dl víz
5 dkg cukor
1 kiskanál liszt
szegfûszeg
citrom
A tojást egy tálban elkeverjük, beletesszük a lisztet a vizet. Ehhez hozzáöntjük a bort, melyet elõbb cukorral, citromhéjjal és szegfûszeggel felforralunk. Tûzre téve sûrûsödésig kavarjuk. Csészékbe szûrve forrón tálaljuk.
MACSKAPRACNI / hagyományos móri étel / - Ajánlatunk hozzá: Töppedt szõlõbõl készült Móri ezerjó vagy Móri ezerjó aszú
Hozzávalók:
30 dkg dió
20 dkg porcukor
10 dkg kekszmorzsa
2 tojás fehérje
1 tojás sárgája
1 evõkanál kakaó
A tojások fehérjét a cukorral felverjük, hozzákeverjük a sárgáját. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és tésztává gyúrjuk. A kész tésztát jól belenyomjuk a kilisztezett formába, majd sütõlapra kiütjük. Elõmelegített sütõben, alacsony hõfokon sütjük, vagy inkább szárítjuk.
NUSZSTANGLI / hagyományos móri étel / - Ajánlatunk hozzá: Töppedt szõlõbõl készült Móri ezerjó vagy Móri ezerjó aszú
Hozzávalók:
50 dkg dió
40 dkg porcukor
20 dkg kekszmorzsa
4 tojás fehérje
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
A tojások fehérjét felverjük habnak 35 dkg cukorral. A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleöntjük a felvert tojásfehérje kétharmadát, összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk. A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5 dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára. Végül a tésztát ujjnyiszéles csíkokra vágjuk, és elõmelegített sütõben, alacsony hõmérsékleten szárítjuk. Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetjén, maradjon szép fehér!)
PIRAMIS- Ajánlatunk hozzá: Móri Ezerjó Töppedt szõlõbõl készült édes fehérbor
Hozzávalók:
30 dkg darált dió
20 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
2 egész tojás
kevés rum
Összegyúrjuk, kis ideig állni hagyjuk.
Krémhez:
10 dkg porcukor
2 csomag vaj (200 g)
25 dkg gesztenyemassza
Aljára: édes keksz
Piramis alakú süteményformába nyomjuk a diós kekszes tésztát. A közepén lyukasan hagyjuk, ide kerül a gesztenyés krém. A formából kiütve édes kekszre helyezzük.